Wandelbrug tussen bosgebieden geplaatst

Op 23 september 2011

De aannemer startte begin augustus met de voorbereidende werken aan de wandelbrug tussen bosgebieden Beeltjens en Kwarekken. Die wandelbrug is in eerste instantie bedoeld als een veilige verbinding voor voetgangers tussen de Langedreef in bosgebied de Beeltjens en de Karel Wernerdreef in bosgebied Kwarekken. Bovendien zorgt de brug ook voor een herkenningspunt binnen het wandelnetwerk De Merode (zie kader voor meer informatie). Maar niet iedereen is tevreden met die plannen. De buurt Asberg uitte eind december haar ongenoegen al, maar dat kon toen niet baatten. "De brug komt er toch, we kunnen de werken niet tegenhouden. Maar dat neemt niet weg dat we nog altijd ontevreden zijn met de wandelbrug. Zo vinden we het project nog altijd te duur en past zo'n stalen constructie niet in het natuurgebied", vertelt gemeenteraadslid Frans De Cock (Open VLD) die de actievoerders vertegenwoordigt.

Bezwaren

"Dat we nog een actie gaat voeren, ligt vast. Het zal dan wel om een symbolische actie gaan", besluit De Cock. Ook N-VA Westerlo vindt de wandelbrug onnodig. "Een alomgeprezen stuk groenpatrimonium wordt onherstelbaar verminkt. Bovendien is de brug enkel voor voetgangers bedoeld en niet voor fietsers", vertelt N-VA voorzitter Guy Van Dijck. Frans De Cock haalt ook aan dat er aan de Asberg nog nooit een ongeval gebeurd is, dus qua veiligheid is er daar niet zo'n groot probleem.

Begin oktober

Ondanks de bezwaren, is volgens burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V) de wandelbrug toch nodig voor de veiligheid van de wandelaars in Westerlo. "Wat zullen degenen, die nu zeggen dat er nog nooit iets gebeurd is aan de Asberg, zeggen als er wel iets zou gebeuren? We kunnen het ons niet permitteren af te wachten, terwijl er een oplossing aangereikt wordt. Ik vind het van zeer groot belang dat de bosgebieden Kwarekken en Beeltjens één geheel vormen, waarin wandelaars op een rustige en zorgeloze manier kunnen wandelen zonder dat zij rekening moeten houden met onveilige verkeerssituaties. Met de brug is die veiligheid ook gegarandeerd", legt Guy Van Hirtum uit.

Op de commentaar dat er geen fietsers over de brug kunnen, geeft Van Hirtum het antwoord dat de fietsers van hun fiets kunnen stappen en hun fiets naast hen kunnen meedragen.

Vandaag blijft de Asberg nog afgesloten voor verkeer. Maar vanaf morgen kan je weer door de straat rijden. De werken nemen in totaal een tachtig werkdagen in beslag.

Nu de stalen constructie geplaatst is, moet de brug enkel nog bekleed worden met houten beschutting. In het begin van oktober kan de brug in gebruik genomen worden.

De stalen contructie werd gisteren geplaatst en moet nu nog worden bekleed.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is